Párkapcsolati krízis

„Meglátod rendbe jönnek majd a dolgaink
lesznek még szép napjaink”
(Bródy János)

Együtt folytassuk az életünket, vagy külön? Egy párkapcsolati életciklusban bizony előjöhet az a pont, amikor ezt a kérdést komolyan fel kell tenni.

Ha már biztosan nincs lehetőség az elromlott kapcsolat kijavítására, akkor bizony a legjobb a szakítás mellett dönteni. Ezt a döntést viszont soha ne hirtelen felindulásból hozzuk meg, hanem – még ha sokszor nagyon nehéz is – de higgadtan, intelligensen. Fontos, hogy ez abban a tudatban történjen, hogy igen, mindent megpróbáltunk, valóban nincs közös utunk.

Az elromlott kapcsolatok nagy része azonban fejleszthető. A kapcsolati krízisek oka ugyanis sokszor könnyen analizálható, és tudatosan, közös akarattal, “kéz a kézben” kijavítható és a párkapcsolat harmonikussá, boldoggá, mosolygóssá fejleszthető.

Erre egy olyan, 1+4 hetes cselekvésprogramot javaslok Önöknek, melynek során a pszichológia tudomány segítségével megtörténik azon kulcspontok azonosítása, amely mentén a kapcsolat „félre ment”, majd ezt követően olyan, szintén a pszichológia tudomány által definiált konkrét cselekvésprogramot végzünk el közösen, melyek alkalmasak arra, hogy a válságból kivezessék a kapcsolatot.

Fontos, hogy Önök a cselekvésprogram aktív szereplői, nem pusztán passzív jelenlévők. Ez két dolgot jelent:

  • egyrészt az 1+4 hét során Önök házi feladatot is kapnak, melyek elvégzésével a közös siker fontos szereplőivé válnak
  • másrészt a cselekvésprogram során Önöknek tanulniuk is kell: elsajátítják azokat az apró pici módszereket, melyeket otthon a hosszú távú boldogságuk érdekében a napi rutinjukba építve alkalmazni tudnak.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a párkapcsolat-fejlesztési módszert csak abban az esetben szabad elkezdeni, ha a krízisben levő pár mindkét tagjában van legalább minimális hajlandóság a kapcsolat megmentésére. Ennek hiányában a kapcsolati krízis megszüntetése helyett annak további mélyítése a legvalószínűbb kimenet. A krízisbe került pároknak tehát első lépésben azt a közös szándékot kell megteremteni, hogy a kapcsolatot meg akarják menteni!