A módszer

..Meglátod rendbe jönnek majd a dolgaink
lesznek még szép napjaink.
(Bródy János)

Ön azt mondja: párterápia, én azt mondom: párkapcsolat-fejlesztés. Egy innovatív cselekvésprogramra hívom Önöket, amelynek során olyan, a hétköznapokban alkalmazandó módszereket sajátíthatnak el, amelyek segítségével hosszú távon fenntartható a párkapcsolati harmónia és/vagy megjavítható a krízisbe került párkapcsolat. Mindezt egyénileg illesztem az Önök kapcsolatának főbb jellemzőire: a legszebb élményeikre és az esetleges válságot kiváltó okokra.

A párkapcsolat-fejlesztés elnevezésével (a párterápiával szemben) arra a nagyon fontos szempontra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a cselekvésprogram során valóban a párkapcsolatuk fejlesztése történik meg, méghozzá az Önök aktív közreműködésével.

De miért is van szükség párkapcsolat-fejlesztésre? Az emberek többsége ugyanis abban a biztos tudatban éli mindennapjait, hogy a párkapcsolata „megy magától”, és azzal „nincs semmi teendő”.

Sajnos éppen ez a téves szemlélet vezet igen sok esetben a kezdeti párkapcsolati csodák lassú, de biztos eltűnéséhez, később a kapcsolat teljes elszürküléséhez, majd a konfliktusok állandósulásához, ezt követően a kapcsolati krízishez, és végül sajnos a párkapcsolat megszűnéséhez.

A párkapcsolat ugyanis ugyanolyan törődést igényel, mint egy növény, melyet hetente öntözünk, egy kisállat, akinek enni, inni adunk, az autónk, melybe üzemanyagot töltünk, és tisztán tartunk. És még sorolhatnánk azt a rengeteg hétköznapi apró rutin cselekvést, mellyel gondoskodunk saját életterünk fontos elemeiről.

A pszichológiában a párkapcsolatot három összetevő alkotja: szenvedély, intimitás és elköteleződés. A párkapcsolat elején szárnyaló lendület, a sok öröm és “rózsaszín köd” során minden tökéletes, mindenben a boldogságot, a szerelmet látjuk és csak “mi” számítunk. Ezt követi a második szakasz, melynek központjában az intimitás áll,  ám ekkor már meglátjuk párunk olyan tulajdonságait is, amikről úgy gondoljuk javítani, esetleg változtatni kellene. Ez egy kölcsönös folyamat. Ebben a szakaszban már tudatosan tennünk kell a párkapcsolati boldogságért, hogy kialakulhasson a harmadik összetevő, a stabil elköteleződés. Minden nap tehetünk azért, hogy jó párkapcsolatban éljünk, de mindennap tenni is KELL, hogy ápoljuk a kapcsolatunkat.

A párkapcsolat-fejlesztés napjaink felgyorsult világában egyre fontosabbá válik és alapját képezi a harmonikus, kiegyensúlyozott párkapcsolatnak.

A párkapcsolat – fejlesztés módszere 1+4 hetet foglal magában:

  • Az első alkalom egy feltáró találkozás
  • A további négy hét pedig az első alkalom eredményeire felépített, testre szabott program.

A heti személyes konzultáció hétről hétre elvégzendő házi feladatokkal egészül ki.

A módszer fókuszában a boldog párkapcsolat fenntartása, illetve az újbóli egymásra találás áll. Ennek érdekében az optimális párkapcsolati kommunikációra és a megfelelő szeretetkapcsolat kifejezésére helyezem a hangsúlyt.