Gyógyulás a gyászból

Szeretteink halála a legmélyebb fájdalom, amit érezhetünk. Azok halála, akiket a legjobban szerettünk a világon, semmihez sem hasonlítható gyötrelmet okoz számunkra. Legközelebbi szeretteink halála feldolgozhatatlannak tűnő fájdalom, világvége hangulat. Maga a nagy betűs FÁJDALOM, a legborzalmasabb, ami egy érző embert érhet.

Kezd bennünk tudatosulni az érzés, hogy ő már nincs többé, nem jön haza, nem vár haza többé, nem ölelhetem, nem puszilhatom meg többé, nem mondhatom el Neki, hogy mennyire szeretem, mennyire fontos az életemben.

Óriási űr van a szívemben… Mindig ő jár a gondolataim között, mindenről Ő jut eszembe. Hallom a hangját, a nevetését, látom a mozdulatait. És sírok és sírok és sírok… El sem tudom képzelni, hogy milyen az az élet, amiben Ő nincs velem, sokszor úgy érzem, hogy ha Ő nincs többé, semmi sem érdekel…

Sokan sokféleképpen próbálnak feldolgozni egy ilyen tragédiát: vannak, akik magukba fordulnak, elzárkóznak a külvilágtól, vannak, akik erősnek érzik magukat és megpróbálják elterelni a figyelmüket, és a szokott kerékvágásban folytatni életüket. Olyanok is vannak, akik külső segítséget vesznek igénybe és pszichológushoz, kineziológushoz és egyéb eljárásokat hirdető szolgáltatókhoz fordulnak.

Minden esetben javaslom Önnek, hogy vizsgálja meg a választott irány tudományos alapjait, valamint azt is, hogy a választott módszer mennyire speciálisan fókuszál a gyász feldolgozására.

A nem megfelelő módszer megválasztása magában rejtheti a rendszeresen visszatérő fájdalom veszélyét, ami a lezáratlan kapcsolatból ered, és amiatt fordulhat elő, hogy az elengedés folyamata szakmailag és módszertanilag nem helyesen felépített lépéssort követ.

A Grief Recovery módszert® (melyről részletesebben ITT olvashat) teljes szakmai meggyőződésemmel ajánlom gyász feldolgozására, hiszen

  • munkámban a pszichológia tudomány eredményeire építkezem
  • a módszert tipikusan gyász kezelésére hozták létre
  • a módszer 40 év gyászoló közössége (több, mint egy millió embertársunk) visszajelzése alapján nyerte el mai formáját
  • tudatosan felépített cselekvésprogram, meghatározott konkrét módszertannal
  • A módszer fókuszában a kimondatlan dolgok kimondása, a lezáratlanok lezárása, az érzelmek felszabadítása és az elengedés áll.

Mire számíthat, miután a Grief Recovery® cselekvésprogramot megvalósította? Arra, hogy elhunyt szerettével kapcsolatos érzéseit a helyén tudja kezelni, képes legyen arra, hogy a hiányát ne maró fájdalomként élje meg. Arra is, hogy az Ön lelkében az elveszített hozzátartozójával kapcsolatos érzések a helyükre kerüljenek – elősegítve azt, hogy Ön képes legyen felépíteni azon hozzátartozója nélküli életét, aki sajnos már nem lehet köztünk.

Tekintse meg a módszerről készült rövidfilmet ezen a linken. Felhívjuk
figyelmét, hogy a rövidfilm intenzív érzelmi hullámokat tartalmaz, mely sorstárs gyászolók visszajelzései alapján nyerte el végleges formáját.