Módszer

A Grief Recovery (magyar fordításban Gyászfeldolgozás) módszer® a tágan értelmezett gyász feldolgozására szolgál. Köznapi értelemben gyász alatt túlnyomó részt halálesettel összefüggő fogalmat értünk, de szakmai értelemben a gyász nem csak halálesethez kapcsolódhat, hanem szerelmi bánathoz, kisállat elvesztéséhez, szeretett lakókörnyezetünk kényszerű elhagyásához, munkahely elvesztéshez, vállalkozási csődhöz, barátság felbomlásához stb.

A The Grief Recovery Method® alapítói John James és Russel Friedman (USA) a 70-es évek óta alkalmazzák és adják tovább a technikát. A cselekvésprogram elvégzése az eddigi 40 év tapasztalatai szerint mindenki számára meghozza a várt enyhülést és az életbe való visszatérést.

Fontos, hogy tudjuk, hogy a gyász életünk természetes része, egy normális emberi reakció bármilyen veszteség bekövetkezésekor.

Életünk során megtanuljuk, hogyan szerezzük meg azt, amit szeretnénk, hogyan ápoljuk, azt, amink van, azonban arra, hogy mit kell tennünk akkor, ha elveszítünk valakit, vagy valamit nagyon kevesen tudják a választ. A fájdalom és szomorúság egy-egy veszteség bekövetkeztével a legalapvetőbb emberi reakció.

A feldolgozatlan veszteségek hátterében leginkább befejezetlen érzelmi kommunikáció áll. Általában azt kívánjuk, bárcsak valamit másképpen tettünk volna, bárcsak elmondhattuk volna még Neki azt, hogy…

A tágan értelmezett gyász feldolgozásához nélkülözhetetlen az adott kapcsolat áttekintése, a befejezetlen érzelmek felderítése és beteljesítése. Ez adja meg azt a képességet, hogy búcsút mondhassunk a fájdalomnak, ami beárnyékolja a szép emlékeket, és elköszönjünk a beteljesületlen álmoktól, vágyaktól, reményektől a jövővel kapcsolatban.

Hogyan működik a Grief Recovery módszer®?

  1. A Grief Recovery módszer® egy olyan cselekvésprogram, melyet a The Grief Recovery Handbook (Gyógyulás a gyászból) című könyv segítségével, Grief Recovery specialista® aktív szakmai közreműködése mellett kell végigkövetni.
  2. A módszer 7 hetes egyéni (vagy 8 hetes csoportos) formában is elvégezhető.
  3. A módszer alkalmazása során az érzelmek intenzív megélése történik
  4. A módszer fókuszában a kimondatlan dolgok kimondása, a lezáratlanok lezárása, az érzelmek felszabadítása és az elengedés áll.
  5. Ön az érzelmeit egy szélsőségesen empatikus, kedves, nem ítélkező környezetben hozhatja felszínre.
  6. Aktív közreműködést vár el Öntől is, két találkozás között Önnek otthon elvégzendő feladatai is lesznek
  7. A módszer alkalmazása során egyfajta érzelemterápia zajlik
  8. Az érzelemterápia segít újra építeni az életet egy tragédia után: a mérhetetlen fájdalmat kedves emlékké alakítja
  9. A Grief Recovery specialista® a könnyeket a pozitív emlékezés mosolyává változtatja.

A módszerről, a gyászról, a specialisták névjegyzékéről további hasznos információkhoz juthat a www.gyaszfeldolgozasmodszer.hu oldalon.
További információk angol nyelven a Grief Recovery módszer hivatalos honlapján olvashatóak: www.griefrecoverymethod.com