9 tipp, hogy kiegyensúlyozott, és mosolygós legyél

Egyáltalán nem biztos, hogy könnyű az élete annak, aki sokat mosolyog. Lehet, hogy csak úgy döntött, hogy nem panaszkodva éli tovább az életét, hanem igyekszik észrevenni minden apró csodát, amivel szebbé válhatnak a napjai” (Kocsis Gábor). Írásomat erre az idézetre építem fel, mert egyértelműen rámutat arra, amivel szakmailag teljes mértékben azonosulok: a kiegyensúlyozottság mentális tényezőktől függ.

1. Örüljünk annak, amink van

Ezt a pontot első helyre vettem, mert pszichológusként sokszor tapasztaljuk azt, hogy nagyon sok probléma alapja az, hogy az emberek nem tudják elfogadni jelenlegi helyzetüket. Legyen az anyagi természetű, vagy emberi kapcsolatokra vonatkozó. Ez a helyzet pedig egyre mélyebbre és mélyebbre nyomja őket, és bele kerülnek egy olyan spirálba, amiből nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak kijönni (örök elégedetlenek). A klasszikus „félig tele, félig üres” dilemma: éljünk úgy, hogy ami félig üres, azt félig telinek lássuk.

2. Vegyük figyelembe, hogy a „rossz” mindig relatív

Pár hónapja a közösségi médiát bejárta egy montázs, amelyen egy ember vágyakozva nézi saját autójából a mellette álló luxus sportkocsit, de az ő egyszerű autóját egy kerékpáros nézi vágyakozva, a kerékpáros biciklijét egy szegény gyalogos nézi vágyakozva, míg a gyalogost egy ablakból egy beteg ember nézi vágyakozva azzal, hogy „bárcsak tudnék járni”. Ez a kép sokakat ráébresztett arra, hogy lehet, hogy mi magunk éppen rossznak érezzük a sorsunkat, de lehet, hogy mások örülnének, ha úgy élhetnének, mint mi.

3. Amin nem tudunk változtatni, azt fogadjuk el, illetve engedjük el

Sajnos az élet nagyon sok negatív fordulatot tartogat számunkra, legyen az közeli hozzátartozónk elvesztése, betegség, anyagi biztonság elvesztése stb. De ide sorolható az öregedés is. Ezek bekövetkezésekor fájdalmat, félelmet, elkeseredettséget, kilátástalanságot érzünk. Mindez teljesen természetes emberi reakció, ezzel semmi probléma nincs. Sokan azonban beleesnek abba a hibába, hogy ezeket a fájdalmakat éveken keresztül hordozzák, napi szinten szomorkodnak rajta. Ez nem helyes út, rombolja a mentális egészséget. Az ilyen jellegű problémák elfogadásán és elengedésén tudatosan kell dolgozni, amihez a pszichológia tudomány már modern, rövid távú módszerekkel is tud segíteni.

4. Ne irigykedjünk másokra, csak magunkkal foglalkozzunk

Egyértelműen igazolható, hogy az irigység az egyik legnagyobb gátja a kiegyensúlyozottságnak: belső feszültséget okoz ugyanis az, ha valaki irigykedik arra, ami másnak van, de neki nincs. Friss felmérések bizonyítják, hogy sokakban irigykedésre visszavezethető negatív énkép alakul ki például attól, hogy áthidalhatatlan kontrasztot látnak saját életük és az Instagram oldalak idővonalaira feltöltött fényképek között. Próbáljuk meg ezeket a képeket más szemmel nézni, de mindenképpen a fentebbi 1-es és 2-es pontot figyelembe véve. Ja, és tudunk rajta változtatni, hogy mások mit csinálnak? Nem, tehát a 3-as pontot is vegyük figyelembe 🙂

5. Találjuk meg a napi apró örömöket

A kiegyensúlyozottság fontos „hozzávalója” az, hogy örömök érjenek bennünket. Sokan ott követnek el hibát, hogy csak anyagi javaknak tudnak örülni, és észre sem veszik, hogy mennyi hétköznapi apró dolognak lehet örülni. Keressük tudatosan ezeket és vegyük észre, milyen szépek a virágzó fák tavasszal, vagy egy-egy bárányfelhő nyáron, vagy egy mosoly, egy kedves szó valakitől. Tehát millió ehhez hasonló apró öröm ér mindenkit, csak legyünk rájuk nyitottak, engedjük be őket magunkba!

6. Éljünk őszintén

A kiegyensúlyozottságot minden olyan dolog gátolja, ami belső feszültséget okoz. Ezek közül kiemelkedik az, ha valamit dugdosni kell (pl. telefont a partnerünk elől), vagy fejben kell tartani, hogy mikor kinek mit hazudtunk. Próbáljuk meg őszintén, elképesztő belső enyhülést fogunk érezni!

7. Legyünk türelmesek, reagáljunk higgadtan

Szintén belső feszültséget okoz, ezért kerülendő a kiegyensúlyozottságra vágyó emberek számára a türelmetlenség és az idegeskedés. Ez nagyon nagy kihívás, hiszen felgyorsult világunkban nagyon sok olyan hatás ér, amikor ezt nehéz betartani: közlekedési dugó, munkahelyi konfliktus, kialakulóban levő otthoni veszekedés stb. Ilyenkor – bármennyire is nehéz – legyünk türelmesek, és a nézeteltérések során mindig reagáljunk higgadtan, ne próbáljunk a vitapartner fölé kerülni, hanem próbáljuk megérteni őt, és kompromisszumra jutni.

8. Barátkozzunk kedves, pozitív emberekkel

Madarat tolláról, embert barátjáról” tartja a régi mondás. Már ez is utal arra, hogy az ember életét extrém mértékben meghatározzák azok az emberek, akik körülveszik. Ha ezek kedves, pozitív emberek, akkor elképesztő nagy mértékű pozitív energiával képesek bennünket ellátni. Az ilyen emberek társasága egyenes út a kiegyensúlyozottsághoz.

9. Figyeljünk oda a mentális egészségünkre

Ma már nemhogy nem ciki pszichológushoz járni (erről ITT írtunk részletesen), hanem úgy tűnik, hogy a modern ember naptárjában egyre gyakrabban be van írva rendszeresen a „pszichológus” szó azért, hogy felgyorsult, ingerekkel teli világunkban meg tudjuk őrizni a mentális egészségünket.
Ahogy a 9 tippből látjuk, a kiegyensúlyozottság elérése belülről kell, hogy fakadjon és néhány olyan apró lépés mentén felépíthető, melyet bárki otthon egymaga is el tud végezni. Azonban, ha vannak olyan fájdalmak, lelki gátak, amelyek akadályozzák mindezt, javaslom, hogy forduljon hozzám bizalommal, annak érdekében, hogy a mosoly mosoly maradjon, illetve a könnyekből mosoly legyen!

Ingyenes konzultációra az oldal alján jelentkezhet.