A szeretet ünnepe anélkül, akit nagyon szeretek – a 3 leggyakoribb tévút karácsony közeledtével

Közeledik karácsony, a Szeretet ünnepe. Sokaknak az év legszebb időszaka, ugyanakkor mások számára az év legfájdalmasabb, legszomorúbb periódusa. Mert kimondhatatlanul hiányzik valaki. Valaki, akinek szívünk szerint ott kellene állnia Szenteste a fa körül, és aki nélkül nem tudjuk elképzelni a szeretetünnepet. Az a valaki azonban már nem lehet ott velünk, mert a sors úgy hozta, hogy már nem része az életünknek: ez lehet akár haláleset, vagy szakítás.

Azok, akik ilyen helyzetben várják a karácsonyt, többféleképpen próbálják meg „túlélni” ezt az időszakot:

  1. Teljes elutasítás: akik ezt a stratégiát választják, megpróbálják kizárni magukból az ünnepet. Ez néhány évvel ezelőtt jóval hatékonyabb stratégia volt, mint napjainkban, amikor már november végétől karácsonyi dalok szólnak a rádióban, és a közösségi médiát elárasztják a karácsonyi posztok. Emiatt ez a stratégia egyre nagyobb belső feszültséget okoz, és egyre nagyobb az érzelmi robbanás veszélye.
  2. Öngerjesztő letargia: az 1-es pontban említett külső ingerek egyre intenzívebben ébresztik fel azon szeretteink hiányát, akik nem lehetnek velünk. Mindez Szenteste közeledtével egyre erősebbé válik és mély szomorúsággá, lehangoltsággá alakul. Öngerjesztő folyamat indul be, egyre mélyebb letargiába sodorjuk magunkat. Ennek az a veszélye, hogy a fájdalmat konzerváljuk, és ezt a viselkedésmintát évről évre megismételjük.
  3. Önámítás: „erős vagyok, túl vagyok rajta, jöhet a karácsony”. Ősz végén sokan érzik úgy, vagy akarják úgy érezni, hogy már nincs fájdalom a szívükben, és készen állnak arra, hogy a karácsonyt boldogan ünnepeljék. Ennek az a veszélye, hogy december 24-e közeledtével egyre élesebben tör elő belőlük a maró fájdalom, ha szeretteik elvesztését nem dolgozták fel előzetesen teljes mértékben.

A pszichológia tudomány azonban ismeri ezeket a viselkedésmintákat, és felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti tévutak választása magában rejtheti a rendszeresen visszatérő fájdalom veszélyét. Ez amiatt fordulhat elő, hogy az elengedés folyamata szakmailag és módszertanilag nem helyesen felépített lépéssort követett.

Pszichológusként szakmai meggyőződéssel ajánlom mindazok számára a Grief Recovery® cselekvésprogram megvalósítását, akik elvesztett hozzátartozójuk nélkül készülnek a karácsonyra. A cselekvésprogram megvalósítása után arra számíthat, hogy elveszített szerettével kapcsolatos érzéseit a helyén tudja kezelni, képes lesz arra, hogy a hiányát építő módon élje meg. Arra is, hogy visszagondolva elvesztett hozzátartozójára, a szép emlékek kerüljenek előtérbe, búcsút intve a fájdalmas, maró érzésnek. Ön képes lesz felépíteni azon hozzátartozója nélküli életét, aki sajnos már nem lehet Önnel.

Amennyiben megtisztel bizalmával, szívesen segítek Önnek abban, hogy a karácsony ne fájdalommal, hanem ünnepként teljen.

Ingyenes konzultációra az oldal alján jelentkezhet.