Hogyan kezdjünk SIKERESEN új életet?

Mivel az újévi fogadalmak nagy része 3 hét után elhal, ezért azt javaslom, hogy ne újévi fogadalomban bízzon, hanem saját magában! Minden nap egy új lehetőség egy új életre, így ha nem elégedett a jelenlegi életével, váltson! A következőkben azokat a javaslatokat gyűjtöttem össze, amelyek egy totális lelki és fizikai mélypont utáni újra kezdésben segítenek, de ezek bármilyen, kevésbé radikális váltáshoz is sok segítséget nyújthatnak. Ha valóban sikeresen szeretne új életet kezdeni, és tartós, fenntartható boldogságra vágyik, a következő tippek segíthetnek:  

1. Nem majd, hanem most!

Tegyük a szívünkre a kezünket: hányszor de hányszor estünk mindannyian abba a hibába, hogy voltak jó elképzeléseink, de halogattuk, és végül nem lett belőle semmi. Pató Pál Úrnak nincs igaza abban, hogy „Ej ráérünk arra még”, ugyanis a saját boldogságunkról van szó. Gondoljunk arra, hogy életünk utolsó napjain mennyire fog hiányozni minden elvesztegetett nap, amikor nem tettünk a saját boldogságunkért.

2. Ne a sült galambot várja, TEGYEN konkrét lépéseket!

Az Ön boldogságának a kulcsa kizárólag az Ön kezében van. A külső környezet – így például én is – csak javaslatokat tudok tenni, de a döntést Önnek kell meghoznia, és a konkrét lépéseket is Önnek kell megtennie.

3. NEM helyett IGEN, „nem tudom megcsinálni” helyett „meg tudom csinálni

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a „nem tudom megcsinálni” típusú gondolatok már az előtt blokkolják a sikert, hogy az illető bármilyen konkrét lépést haladt volna előre. Az ilyen típusú gondolkodással Ön saját magának állít fel olyan akadályokat, amelyek még az előtt lerombolnak mindent, mielőtt bármit kipróbált volna. A vonzás törvénye értelmében, amire Ön erősen gondol, meg fog jelenni az életében.

4. Minél mélyebb válságban van, annál könnyebb dolga van

Ez a pont most nagyon furcsának tűnhet, de minél jobban úgy érzi, hogy darabokra esett szét az élete, minél reménytelenebbnek érzi a saját helyzetét, annál kevesebb korlátja van, ami gátolná abban, hogy új életet kezdjen! Leegyszerűsített példával élve: amikor az autónk megsérül egy balesetben, sok nehéz döntést kell meghozzunk, hogy mely részeit és hogyan javíttassuk meg. Ha viszont az autónk totálkáros, akkor az „újrakezdéshez” szükséges döntések túlnyomó többségétől megszabadulunk, és tiszta lappal választhatunk új, az igényeinknek megfelelő autót.

5. Elengedés, lezárás

Sajnos az élet nagyon sok negatív fordulatot tartogat számunkra, legyen az közeli hozzátartozónk elvesztése, betegség, anyagi biztonság elvesztése stb. Ezek bekövetkezésekor fájdalmat, félelmet, elkeseredettséget, kilátástalanságot érzünk. Mindez teljesen természetes emberi reakció, ezzel semmi probléma nincs. Sokan azonban beleesnek abba a hibába, hogy ezeket a fájdalmakat éveken keresztül hordozzák, napi szinten szomorkodnak rajta. Az ilyen jellegű problémák elfogadásán és elengedésén tudatosan kell dolgozni, amihez a pszichológia tudomány már modern, rövid távú módszerekkel is tud segíteni.

6. Használja az „Ön-konfigurátor”-t

Azaz rakja össze saját magát újra. Gondoljon csak bele mekkora lehetőség ez: olyan embert tervezhet meg, amilyet csak akar, és Ön ezt követően olyan lesz! Az előző példánál maradva ez ugyanolyan, mint amikor az autóját tervezi meg: milyen színű legyen, mekkora legyen, mennyi legyen a fogyasztása? Építsen saját magából egy teljesen új embert! Saját magával kapcsolatban is gondolja át, hogy milyen szeretne lenni, de ehhez az kell, hogy

7. Törjünk ki a megszokások börtönéből

Azaz ne foglalkozzon azzal, hogy mi volt eddig. Ha újra építjük saját magunkat, akkor azt teljesen tiszta lappal, a nulláról tesszük. Minden embernek számtalan olyan napi rutinja van, amelyekről ha megkérdezzük, hogy miért éppen úgy csinálja, akkor azt a választ kapjuk, hogy „mert már évek óta így csinálom”. Hát lehet, hogy pont ez a baj! Próbáljuk ki máshogy is, ne zárjuk magunkat a megszokások börtönébe!

8. Legyen kitartó és türelmes

Minél nagyobb válságból építjük újra az életünket, annál később jelentkeznek majd konkrét eredmények és sikerek. De ez így természetes! Ez nem megy egyik pillanatról a másikra! Képzeljük csak el: a lent vagyunk a pincében, és a felhőkarcoló tetejére vágyunk, akkor nincs olyan csodába illő módszer, amely azonnal oda visz minket. Bármilyen módot is választunk a feljutásra (gyalog, lift, helikopter stb.) fokozatosan haladunk magasabbra és magasabbra úgy, hogy minden emelet mellett elhaladunk. Sok nehéz pillanat vár ránk, de ne feledjük sosem, hogy felfelé megyünk!

9. Ne hasonlítsa magát se korábbi önmagához, se másokhoz

Ahogy az előző pontban leírtuk, minél mélyebb válságból építjük fel az új életünket, annál később lesznek érzékelhető eredményeink. Ha ekkor elkövetjük azt a hibát, hogy múltbeli, erőnk teljében levő önmagunkhoz hasonlítjuk magunkat, akkor ez az összehasonlítás szükségszerűen lesújtó eredménnyel fog zárulni és megtöri az újrakezdésünk folyamatát. Nem az a lényeg, hogy Ön tavaly pl. 3 km-t tudott lefutni, most meg csak 200 métert tud lefutni, hanem az, hogy ma le tud futni 200 métert, miközben tegnap még annyit sem tudott. Ugyanígy ne hasonlítsa magát másokhoz sem, csak és kizárólag saját magához!

10. Szükség esetén vegyen igénybe segítséget

Ma már nemhogy nem ciki pszichológushoz járni (erről ITT olvashat részletesen), hanem úgy tűnik, hogy a modern ember naptárjában egyre gyakrabban be van írva rendszeresen a „pszichológus” szó azért, hogy felgyorsult, ingerekkel teli világunkban meg tudjuk őrizni a mentális egészségünket.  Ha vannak olyan fájdalmak, lelki gátak, amelyek akadályozzák mindezt és amennyiben megtisztel bizalmával, szívesen segítek Önnek abban, hogy a mosoly mosoly maradjon, illetve a könnyekből mosoly legyen!


Ingyenes konzultációra az oldal alján jelentkezhet.