Megjavítható-e az elromlott párkapcsolat – avagy felmelegítve valóban csak a töltött káposzta jó?

“Felmelegítve csak a töltött káposzta jó” mondják sokan, amikor felmerül egy elromlott kapcsolat helyrehozatala. Sokan úgy tartják, hogy ami már egyszer megromlott, azt nem lehet megjavítani, emiatt meg sem próbálják helyrehozni  a kapcsolatot.
Ezzel szemben a tapasztalatom azt mutatja, hogy ha hajlandó mind a két fél tenni a kapcsolatért, akkor van rá esély, hogy megmentsék azt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az újrakezdést követően mindent onnan folytatnak, ahol abbamaradt.

Egy olyan kapcsolatot, aminek egyszer már vége lett, nem folytatni kell, hanem együtt újra építeni, mégpedig a meglévő alapokra, a tanulságok levonása mellett. Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a szempontokat, amelyek nélkül nem beszélhetünk sikeres újrakezdésről.

Mielőtt elindulnánk, egyfajta 0. lépésre van szükségünk.

0. Kezdjük tiszta lappal
Mit is jelent ez? Üljünk le és minden régi sérelmet, fájó sebet beszéljünk ki magunkból. Ezzel együtt felszabadítjuk a bennünk eluralkodó negatív érzéseket, ami hozzájárul az elengedéshez és a lezáráshoz. Részletesen gondoljuk át és beszéljük meg, hogy melyik fél részéről milyen problémák merültek fel a régi kapcsolat mindennapjaival kapcsolatban, ami a szakításhoz vezetett.  Ezekre közösen megoldást kell találni, hogy ne ismétlődjenek meg újra. A főszabály csakúgy, mint a filmekben: vagy mondjuk el most, vagy hallgassunk örökre. Ezt követően régi fájdalmakkal az új kapcsolatot nem mérgezzük!

Amikor már újra együtt vagyunk, a következőkre kell figyelni:

1. Nem szabad szőnyeg alá söpörni a problémát
Minden kisebb-nagyobb gondot rögtön a felmerülésekor, higgadtan, nyugodtan meg kell beszélni. Ezzel elkerülhető az, hogy a hetek-hónapok-évek során felhalmozódó problémák egyszer nagyot robbanjanak – ekkor már nyilván késő. Ha valami, amit a másik csinál, kicsit is fáj nekünk, kulturáltan, kedvesen mondjuk el a párunknak.

2. Dicséretek
Figyeljünk oda, hogy nem csak a rosszat, a jót is azonnal mondjuk el, ezzel segítve azt, hogy a társunk a nekünk tetsző dolgokat erősítse, fejlessze magában, egyre több örömet okozva nekünk.

3. Veszekedés menedzsment
A konfliktusok mindig úgy indulnak, hogy az egyik fél előáll egy problémával, amit a másik úgy próbál kivédeni, hogy visszatámad, és ezzel elindul az egymás fölé kerekedés végeláthatatlan folyamata. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor, le kell fektetni azt a szabályt, hogy mindig azt a problémát kell kezelni, amivel valamelyik fél először előállt, tehát ami a “veszekedés” kiváltó oka. Addig tehát nem lépünk tovább, ameddig azt meg nem oldottuk.
Ebből az következik, hogy:

4. Tilos a “de te!”
Ez a két szó hatalmas veszekedésekhez vezethet, mert minden “de te” több újabb “de te” kimondásához vezet. Mielőtt kimondanánk, hogy “de te”, oldjuk meg azt a problémát, amire a “de te” kimondásával reagálnánk, majd ezt követően vezessük elő azt a problémát, amit a “de te” kezdettel szerettünk volna elmondani.

5. Napi szintű törődés
Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a fenntartható boldogsághoz szükség van arra, hogy a kapcsolatot minden nap ápoljuk. Pontosan ugyanúgy, mint ahogy a szobanövényeket is meglocsoljuk. A jó hír az, hogy a párkapcsolatok napi szintű ápolásához a pszichológia tudomány kiváló technikákat ismer, melyek tanulhatóak. Ezeket a technikákat örömmel tanítom meg azoknak a pároknak, akik párkapcsolatuk megmentésével bizalommal fordulnak hozzám.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy az elromlott párkapcsolatok megjavításához sok esetben külső segítségre is szükség van. Amennyiben így érzik, örömmel állok rendelkezésükre párkapcsolat- fejlesztési módszereimmel.

Ingyenes konzultációra az oldal alján jelentkezhet.