„Mosolygós szép napot” – 6 érdekesség az őszinte mosolyról

Az őszinte mosoly pszichológiájáról Kecse-Nagy Sándor és Podani Krisztina beszélgetett két teltházas előadás talk-show részében, összesen 250 vendég társaságában Szegeden. Fény derült a mosoly anatómiájára és evolúciójára, az őszinte mosoly fontosságára, valamint megtudhattuk, hogy a mosolyogni ige valójában visszaható ige, természetesen nem nyelvtani értelemben 🙂

Egyáltalán nem biztos, hogy könnyű az élete annak, aki sokat mosolyog. Lehet, hogy csak úgy döntött, hogy nem panaszkodva éli tovább az életét, hanem igyekszik észrevenni minden apró csodát, amivel szebbé válhatnak a napjai”. Ez volt az az idézet, amellyel a pozitív pszichológia fontosságára hívta fel a figyelmet Podani Krisztina pszichológus. Az őszinte mosolyról az alábbi érdekességeket jegyezhették fel az érdeklődők:

  1. A mosolygás evolúciója az állatvilágból származik, az emberi mosoly kezdeménye valamennyi főemlősnél megtalálható. Primitív formájában a csimpánzoknál az úgynevezett félelemgrimasz, mikoris az ajkak a fogakról visszahúzódnak, és zárva marad a száj. Ez a vicsorgás, vigyorgás általában a félelemből ered és a magasabb rendű fél megnyugtatására szolgál.
  2. A mosoly anatómiája is szóba került, melynek konklúziójaként Kecse-Nagy Sándor kiemelte, hogy aki otthon szarkalábakat lát a tükörben a szeme körül, az nem azt jelenti, hogy az illető megkorosodott, hanem hogy sokat mosolyog. Az őszinte mosoly esetén ugyanis nem csak a szánk, hanem a szemünk is mosolyog. Mindössze egyetlen izom – a Zygomaticus major – szükséges ugyanis az őszinte mosolyhoz. Ez a halántékig érő rostköteg automatikusan megemeli a szájszegletet, így alakulnak ki (őszinte mosoly esetén) a jellegzetes szarkalábak a szem körül.
  3. A „mosolyogni” szó visszaható ige – természetesen nem nyelvtani értelemben: a szakemberek régóta tudják, hogy a mosoly – fajtájától függetlenül – jót tesz a léleknek. Jókedvében mindenki pozitív hatással van a többiekre, s ez visszasugárzik rá. Ebből kiindulva egy sajátos vicces logika mentén vezették le, hogy a mosolyogni szó visszaható ige. A visszaható ige definíciója ugyanis: „A visszaható ige azt fejezi ki, hogy az alanytól kiinduló cselekvés vissza is hat rá, vagy önmagára irányul, vagy másra is, de kölcsönösen”. Mindez a mosolyra behelyettesíthető, hiszen az alanytól kiinduló cselekvés (mosoly) vissza is hat rá (visszamosolygás), vagy önmagára irányul, vagy másra is, de kölcsönösen.
  4. „Mosolygós szép napot” köszönés: Kecse-Nagy Sándor jellegzetes köszönése a „Mosolygós szép napot”, melynek saját állítása szerint elképesztő ereje van. Ahol így köszön, pozitív fogadtatásban részesül, az emberek meglepődnek, majd vissza mosolyognak rá. Próbálják ki Önök is! 🙂
  5. A mosolygás pozitív dolog? IGEN! – hangzott a hallgatóság egybehangzó válasza, de aztán az előadók rávilágítottak, hogy bizony nem csak az. Gondoljunk csak a következőkre: gúnyos mosoly, ironikus mosoly, kárörvendő mosoly. Ugye? 🙂
  6. A mosoly egészségre gyakorolt hatása: A mosolygáskor termelődő endorfinok hangulatjavító hormonok az agyban erősítik az immunrendszert is. A michigani Wayne Állami Egyetem szakértői szerint hét évvel hosszabbíthatja meg az életünket, ha sokat mosolygunk. Arról nem beszélve, hogy egy széles mosoly vonzóbbá, sugárzóbbá teszi az arcot.

Mosolyogjanak tehát Önök is sokat, és ne feledjék, hogy „A pesszimizmus és az önsajnálat legnagyobb ellensége a mosoly” (Kecse-Nagy Sándor).